Erik Nøkleby Holth – Han som digger mennesker, forretningsmodeller og som virkelig lever etter våre verdier!


Erik Nøkleby Holth. En som digger mennesker og forretningsmodeller.  Han som oppriktig bryr seg og som tar vare på de rundt seg. Han som hver morgen møter deg med et smil og en diger bamseklem. Så hvem er han?

Bakgrunn/karriere 

Jeg vokste opp i Västra Frölunda i Göteborg. Flyttet som åtteåring til familiegården Huseby i Østfold. I løpet av en sommer gikk jeg fra å være bygutt til å leve livet på en bondegård på landet. Jeg begynte tidlig å jobbe med skog og mark og var medlem i 4H. Begynte også tidlig med å trene jevnlig. Senere begynte jeg på Befalsskolen for Kavaleriet etterfulgt av Luftkrigsskolen. Årene i Forsvaret lærte meg å tåle ubehag uten å miste piffen, noen militære ferdigheter og samspill med andre i – noen ganger – krevende forhold. 

Men det var først da jeg begynte å jobbe i IBM innen salg at jeg profesjonelt kom hjem. Etter hvert fikk jeg større og viktigere kunder, men samtidig følte jeg at det ble mer og mer upersonlig. IBM var på den tiden en stor, proff og upersonlig maskin. 

 

Hvorfor ble Align etablert av dere? 

I 2007 startet jeg i IFS og ble raskt forelsket i kulturen. Den gang fokuserte IFS mye på ansatte og kunder.  

 I 2012 bestemte en gjeng av “band of brothers”-kolleger å etablere Align for å prioritere kunder og ansatte aller høyest. Vi hoppet av toget i fart og ønsket å skape noe som lå nærmere våre egne verdier. 

 Vårt mål å skape en idealbedrift – intet mindre! Vi ønsket å bli styrt av våre verdier og aldri bryte dem. Hvis vi noensinne måtte gå på kompromiss med disse verdiene, mente vi – og mener fortsatt – at det ville være bedre å legge ned selskapet enn å gi etter for trykket. 

 Til vår glede oppdaget vi at all oppmerksomhet på fornøyde kunder og fornøyde ansatte er en vinneroppskrift. Vi ser derfor ingen grunn til å endre våre prioriteringer.  Vi strekker oss alltid etter å gjøre vårt beste, og er egentlig aldri helt fornøyd. Vi snakker minst mulig om tall. Fokuset vårt ligger på hvilke skritt vi kan ta videre. Vårt fokus er på det som påvirker tallene, ikke sluttresultatet. Dette har paradoksalt nok gitt veldig godt sluttresultat! 

 Vi tror at mennesker trumfer systemer og prosesser. Det er et paradoks all den tid vi primært jobber med systemer og prosesser. Derfor er målet vårt at Align aldri skal bli større enn at vi fortsatt både kan være både venner og kolleger. 

 

“Vårt mål er å skape en idealbedrift styrt av våre verdier – og aldri bryte dem!” 

 

Tre ord som beskriver deg? 

Her føler jeg det passer å nevne verdiene våre.  

  • Ansvarlig: Det er avgjørende at kolleger og kunder kan stole på meg. At ord og handling henger sammen! 
  • Nysgjerrig: Min nysgjerrighet retter seg ikke mot teknologi, men heller mot mennesker og forretningsmodeller.  
  • Omtenksom: I Align ønsker vi ikke å bli større enn at jeg kan “slå armene rundt” kollegene mine. Det handler om å ta vare på hverandre og skape et fellesskap. 

 

Hvordan er en typisk arbeidshverdag? 

Dagene går i kundedialog, samtaler med kollegaer, økonomi og mye mer.   

Hadde jeg vært en friidrettsutøver hadde nok 10-kamp vært min greie. Min typiske arbeidsdag er ekstremt variert – og jeg elsker det! Jeg har nok verdens beste jobb. 

 

Trekk frem et stort høydepunkt i karrieren? 

Align! Når jeg ser tilbake på det var vi utrolig modige tilbake i 2012. Heldigvis visste vi lite av hva dette ville kreve av oss i etableringsfasen (som varte i fem år). Jeg er skikkelig stolt over det vi har skapt sammen. Et annet høydepunkt er etableringen av Align AB og samarbeidet med Fredrik og Per og resten av gjengen i Sverige. Helt herlig! 

 

Trekk frem et stort høydepunkt i livet? 

Jeg har 4 store høydepunkt i livet – da jeg møtte Kristin og da vi fikk våre 3 barn (nå 23, 21 og 18 år). 

 

Hva er det beste med å jobbe i Align? 

Kollegaene mine, og alle de utrolig hyggelige kundekontaktene jeg snakker med i løpet av en arbeidsuke. Det å kunne jobbe med dyktige mennesker som vil hverandre vel er ren luksus. 

 

Hva er hverdagslykke for deg? 

Hverdagslykke er å gjøre hverdagslige ting med mennesker jeg er glad i. Enten det er privat eller på jobb. 

 

Hva foretrekker du å gjøre etter jobb?  

Fysisk aktivitet. Foretrekker egentlig alt fra rolige kvelder til ulike aktiviteter alene eller med min Kristin (som jeg har vært gift med i snart 25 år).  

 

Hvis du hadde hatt en ekstra dag i uken, hvordan hadde du brukt den? 

Det er vel her jeg skal svare noe jobbrelatert, men svaret er at jeg elsker langhelger. Gjøre hverdagslige ting, trenger ikke spektakulære ting for å ha det bra. Så lenge jeg er rundt mennesker jeg er glad i er alt fint, og da er hva vi gjør sammen faktisk helt underordnet.